objavljeno 08. 12. 2017.

IZJAVA HAZU BIH

Ur.broj: 01-89/17
Mostar, 30.11.2017,
IZJAVA HRVATSKE AKADEMIJE ZA ZNANOST I UMJETNOST U BOSNI I HERCEGOVINI POVODOM PRESUDE MEĐUNARODNOG KAZNENOG SUDA

ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU U PREDMETU PRLIĆ I OSTALI

Konačnu presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću Hrvatska Akademija za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini prima s nezadovoljstvom i zabrinutošću. Ova nepravedna presuda, koja nije utemeljena na povijesnim činjenicama, neće pridonijeti pomirenju i smirivanju napetosti na prostoru Bosne i Hercegovine i cijele jugoistočne Europe.

Posebice želimo istaknuti da ova presuda ne može i ne smije utjecati na položaj konstitutivnog hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini u svjetlu najavljenih ustavnih promjena. Očekivanja Hrvata za konačno postizanje jednakopravnosti s druga dva konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini su opravdana, jer „ne traže ništa za sebe što ne žele da imaju druga dva konstitutivna naroda

Nedvojbeno je da su Bosna i Hercegovina i Hrvatska bile žrtve agresije. U ratnim događanjima u Bosni i Hercegovini s hrvatske strane nije postojao udruženi zločinački pothvat niti ideja koja bi uključivala postupanja koja nisu u skladu s međunarodnim pravnim poretkom. Treba naglasiti da su Hrvati svojim izlaskom na referendum o neovisnosti BiH omogućili njezin o(p)stanak u sadašnjim granicama. Obrana i opstojnost hrvatskog naroda je omogućena stvaranjem HVO-a, odnosno HZ HB i kasnije HR HB u Bosni i Hercegovini, a Republika Hrvatska je najzaslužnija za uspostavu i opstanak Bosne i Hercegovine kao samostalne države.

U Mostaru, 30. studenog 2017.

HRVATSKA AKADEMIJA ZA ZNANOST I UMJETNOST

U BOSNI I HERCEGOVINI