objavljeno 02. 07. 2024.

DANI HRVATSKE AKADEMIJE ZA ZNANOST I UMJETNOST U BIH

U proteklih nekoliko dana svjedočili smo brojnim događajima u okviru Dana Akademije i obilježavanja Desete obljetnice HAZU BiH.

U ponedjeljak, 17. lipnja u sveučilišnom kampusu otkriveno je poprsje prvog predsjednika HAZU BiH, akademika Jakova Pehara, čime se odala počast njegovom trajnom doprinosu. Isti je dan predstavljena knjiga ''Između dužnosti i odgovornosti'' akademika i predsjednika Akademije Mladena Bevande.

U utorak, 18. lipnja u Kosači otvorena je izložba radova studenata, profesora i djelatnika Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru.

U srijedu, 19. lipnja predstavljena je knjiga prof. dr. Stjepana Krasića „Generalno učilište u Zadru u kontekstu programa za širenje Sveučilišta u Europi u XIV. stoljeću“.

U četvrtak, 20. lipnja održana je Tribina - predavanje akademika Davorina Rudolfa o nastanku države Hrvatske 1991. godine „Kako je nastala država Hrvatska 1991.“ 

U petak, 21. lipnja HAZU BiH upriličila je Svečanu sjednicu na kojoj je predsjednik akademik Mladen Bevanda podnio referat o desetogodišnjem radu Akademije.

Na sjednici je za počasnog člana HAZU BiH proglašen kardinal Vinko Puljić što je popraćeno dugotrajnim pljeskom kao i govor Kardinala nakon izbora za počasnog člana. HAZU BiH je na sjednici dodijelila priznanja zaslužnim pojedincima, pojedinim članovima i priznanje Zlatnu zahvalnicu županijama HNŽ, ŽZH, HBŽ, Posavskoj i SBŽ. Sudionicima Svečane sjednice darovana je prigodna knjiga o desetljeću rada HAZU BiH.